000005940002 Barbaratrienenphoto Michabos Gemeentezwolle

Column Martijn Dadema

“De dialoog is het begin van begrip”

Mijn eerste woorden hier klinken wellicht als een inkopper, maar het is wél waarom wij als Provincie Overijssel zo betrokken zijn bij dit project: Wij vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn, in een veilige omgeving, daarbij wil ik de nadruk leggen op ‘veilig’.

Ieder moet zich thuis kunnen voelen in onze provincie; of je nu in het geloof je rust vindt, een andere overtuiging hebt, een andere kleur hebt dan de ander, fysiek of mentaal beperkt bent in het dagelijks leven, een kleur van de LHBTIQA+vlag draagt of gewoon jezelf wilt zijn maar toch een beetje anders in deze roerige wereld. Iedereen doet er toe.

Jezelf kunnen zijn en je daarin veilig voelen, is helaas minder vanzelfsprekend dan het klinkt. Dat maakt ook de Vizier Welzijnsmonitor duidelijk; uit het onderzoek blijkt dat er nog veel werk te verrichten is. Zo is er een daling gemeten in het ervaren van acceptatie van seksuele- en genderidentiteit. En een aanzienlijk deel van de LHBTIQA+-gemeenschap overweegt uit Overijssel te verhuizen vanwege een gevoel van onveiligheid rondom hun identiteit.

Persoonlijk kijk ik van die cijfers en tendens op, of eigenlijk: ik schrik ervan! Vanuit mijn rol sta ik midden in  de samen­leving. Ik was mij bewust van wat er speelde, maar dat men liever de provincie verlaat vanwege gevoel van afwijzing en onveiligheid rond hun identiteit? Dat had ik niet verwacht. Het is helaas toch de pijnlijke waarheid en dat kunnen we niet zo laten gebeuren. Ieder individu heeft het recht om lief te hebben op welke manier dan ook.  

”Jezelf kunnen zijn en je daarin veilig voelen, is helaas minder vanzelfsprekend dan het klinkt”
“Laten we de dialoog starten, met elkaar praten in plaats van over elkaar.”

Je gunt namelijk iedereen dat hij/zij/die zichzelf kan zijn in de eigen omgeving, binnen de geloofsgemeenschap, binnen de familie, op het werk, overal. Mensen moeten soms heel harde keuzes maken met verstrekkende gevolgen – uit een familie of gemeenschap stappen, verhuizen uit een straat, wijk of dorp. Schrijnende situaties. En dat in deze tijd, denk ik dan.

Al het bovenstaande motiveert mij om me, als persoon en zéker als bestuurder, in te zetten voor elke Overijsselaar, en specifiek de LHBTIQA+ gemeenschap. Veiligheid en je eigen identiteit staan voorop. Daar moeten we als overheid onze rol pakken. Het is voor mij belangrijk om het gesprek aan te gaan vanuit nieuwsgierigheid naar elkaar en samen met de gemeenten kijken waar we wat kunnen doen.

Het gaat hierbij om naar elkaar te luisteren, nieuwsgierig zijn, de vraag te stellen: Wat heb je nodig? Dan kan je het nog
steeds niet eens zijn met andermans levenswijze of overtuiging. Waar het om gaat is dat iedere Overijsselaar in z’n waarde wordt gelaten en er mag zijn in een veilige omgeving.

Daar gaat Over Geloof & Liefde over. Laten we de dialoog starten, met elkaar praten in plaats van over elkaar. Vanuit nieuwsgierigheid, ontmoeting en verbinding. Wellicht komen we elkaar rond dit project ergens tegen. Weet: ik sta open voor het gesprek!

Vizier Welzijnsmonitor

In 2023 deed Vizier in samenwerking met de Radboud Univer­siteit een groot onderzoek naar het welzijn van LHBTIQA+ inwoners van Overijssel en Gelderland. Voor het onderzoek werden 2.347 respondenten ondervraagd die zich identificeren als LHBTIQA+. Er werd onder meer gevraagd naar acceptatie door de omgeving, ervaren veiligheid en meldingsbereidheid, acceptatie in de sport en in religieuze gemeenschappen. Lees hier de resultaten van het onderzoek

Rj7a2315
Rj7a2315 2

Over Martijn Dadema

Martijn P. Dadema is een Nederlandse oud-diplomaat, bestuurder en GroenLinks-politicus. Sinds 12 juli 2023 is hij lid van de Gedeputeerde Staten van Overijssel. Hij heeft naast Mobiliteit en Water o.a. ook Inclusiviteit en Diversiteit in zijn portefeuille.